Някои от по-важните тенденции в уеб дизайна през 2014 г.

За уеб дизайна през 2014

Ще се опитаме да очертаем и да ви запознаем с някои от най-важните тенденции в уеб дизайна за 2014 година, така както ги виждат в списание Forbes. Уеб дизайн професионалистите се обединяват в мненията си по отношение на тенденциите в отрасъла за 2014 г., че основните акценти при изработката на уеб дизайн и уеб сайт ще бъдат поставени върху адаптивния дизайни, изчистените дизайни и дизайните съдържащи определен сюжет.

1. Адаптивен Дизайн: най-критичният за малкия бизнес. Защо? Тъй като той много бързо се превърна в стандарт, и ако вашият уеб сайт не е съобразен с този стандарт, това най-вероятно ще се отрази негативно на класирането на сайта в Google. Адаптивният дизайн като набор от елементи на даден уеб сайт е вече в миналото. Не е необходимо всички елементи, които виждаме на работния плот на десктоп компютъра или лаптопа да присъстват и  на екрана на смартфона. Точно в това е ролята на уеб дизайн професионалиста, който знае какво ще работи най-добре на смартфон, таблет, или екран с десктоп-размер, включително и елементите, чрез които може да се постигне най-безпроблемното и приятно разглеждане на уеб сайта, като в същото време се запази и неговата функционалност.

2. Изчистен дизайн: Тук имаме предвид използването на най-добрите практики при изработка на даден уеб сайт, така че посетителите на сайта да получат това, от което се нуждаят безпроблемно и гладко. Когато говорим за изчистен дизайн казваме ДА на въздействащите изображения, ДА на смисленото и полезно съдържание, ДА на удобната и целенасочена навигация. Е, как тогава да се решим какво е и какво не е важно? Тук идва изборът на правилния дизайнер, разбира се. Вместо да използва методите на проба и грешка, квалифицираният дизайнер или екип ще направи съответните тестове и ще прецени кое е най-важно да се съдържа в сайта и на кои места, избягвайки огромна част от догадките и спестявайки време и средства. Освен това един опитен дизайнерски екип вероятно ще е работил с подобни фирми / формати и ще има доста ясна представа, за това кое ще работи за вас и особено за това, което ще работи добре. Професионалистите, също така, са по-прагматични и ще избегнат личните пристрастия и емоции на своите клиенти, които биха се отразили негативно са уеб дизайна.

3. Сюжетен дизайн: тази методика предполага, че на потребителите се разказва определена история кратко, но завладяващо, съчетано със силна образност, докато те слизат надолу по страницата на сайта. Казано по друг начин - НАПРАВИ ГО ЗАБАВНО. Оставете посетителите на уеб сайта да открият кои сте, коя е вашата организация, или с други думи нека позволим всичко това да се разгърне пред очите им. Да започнем например от там от където вие сте започнали и в съкратен вариант да покажем на посетителите как вие сте стигнали до определено решение на даден проблем. Отдавна вече не е актуално просто да внушаваме посланието "Аз съм толкова велик" отново и отново от всяко ъгълче вашия уеб сайт. (Най-малко се надяваме, че ще бъде, след като прочетете това.) Представете си да превъртате надолу до дъното на дадена страница от даден уебсайт, където процесът се развива като приказка или еволюция. Поставете си за цел/предизвикателство към вашия дизайнер, с нещо като: "Искам новите посетители на сайта с придвижването си надолу от горната част на страницата след 30 секунди и да имат кристално ясна представа за това кои сме ние и какво правим. А за посетителите които се завръщат отново в сайта, да могат лесно определят къде да отидат, за да направят покупка, или да посетят нашия блог, практически без да се налага да търсят каквото и да е. Разбира се, един ефективен сюжетен уеб сайт е по-лесно да се разкаже отколкото да се изработи. От друга страна обаче, това е едно полезно предизвикателство - и ако успеете да се справите добре с него, можете да сте сигурни, че вашият уеб сайт ще бъде "черешката на тортата".

По материали от Forbes.com